Kubernetes için Dashboard: HeadLamb

H. Alperen Selcuk
3 min readJul 22, 2021

kubernetes dashboard incelemeye devam ediyorum, bu yazımda headlamp inceleyeceğim.

Kubernetes dashboardları ya UI olup kuberentes clusterınıza bağlanır ya da kuberentes cluster içine kurarsınız, HeadLamp i diğer dashboardlardan ayıran en büyük özellik de iki şekilde de kullanabiliyor olmanız.

ister kullandığınız işletim sistemi windows ya da mac e kurabilirsiniz isterseniz kubernetes ortamına kurabilirsiniz. desktop app için

linkten faydalanabilirsiniz diğer ide ler gibi ~/.kube altındaki kubeconfig dosyasınızı otomatik görür ve direk bağlanır.

ben cluster içine kuracağım. onun için de;

yukarıdaki adımları takip edeceğim. cluster için de GKE kullanacağım.

öncelikle aşağıdaki yamlş file ı appyle ediyoruz.

kubectl apply -f https://raw.githubusercontent.com/kinvolk/headlamp/master/kubernetes-headlamp.yamlUI e erişmek içinse ingress kullanıyoruz.curl -s https://raw.githubusercontent.com/kinvolk/headlamp/master/kubernetes-headlamp-ingress-sample.yaml | sed -e s/__URL__/headlamp.mydeployment.io/ > headlamp-ingress.yamlkubectl apply -f ./headlamp-ingress.yaml

service clusterIP olarak ekleniyor defaultda onu editleyip Loadbalancer ya da lokalinizde ise NodePort olarak değiştirebilirsiniz ben GKE kullandığım için type i LoadBalancer olarak değiştiriyorum.

daha sonra erişeceğimiz IP 34.94.160.25 şeklinde 80 portu olacak ama erişmemiz için de headlamp için RBAC de yapacağız. sırasıyla aşağıdaki komutlar işleyeceğiz.

kubectl -n kube-system create serviceaccount headlamp-adminkubectl create clusterrolebinding headlamp-admin --serviceaccount=kube-system:headlamp-admin --clusterrole=cluster-adminkubectl -n kube-system get secrets | grep headlamp-adminkubectl -n kube-system describe secret "TOKEN NAME"

http den eriştiğinizde token ile giriş yapabilirsiniz.

token ile giriş yaptıgınızda karşınıza eventslerin olduğu ana sayfa gelecek.

sağ üst tarafta gece/gündüz modu olarak değiştirebilirsiniz.

menülerin geçişi ve seçenekleri ile kullanışlı bir tool, openshift ailesine çok benziyor özellikle.

mesela workloads a girince karşınıza pod sekmesi geliyor ve içine girdiğinizde

sağ üst köşede sırasıyla log görme, container a terminal açma, yaml file olarak editor üzerinde düzenleme ve pod u silme işlemi yapabiliyorsunuz.

ben özellikle yan ekipler için ideal buldum, eksi olarak deployment ve replicasetlerde tek tuşla replicas artırma bulunmuyor; yaml file editleyerek replica sayısını artırabiliyorsunuz bunu da koyarlarsa openshiftten bir farkı kalmayacak gibi diyebilirim.

yararlı bir yazı olmuştur umarım. yeni bir incelemede görüşmek üzere.

saygılarımla.

h.a.s.

--

--